Organize Sanayi Bölgesi 14.Cadde No:9 26250 Eskişehir / TÜRKİYE

Karbon Ayak İzi Nedir?

Karbon ayak izi gündelik hayattaki faaliyetlerimiz ve tüketimlerimizle atmosfere yayılan karbondioksit gazı dâhil tüm sera gazlarının (CO2) ton eşdeğeri cinsinden miktarını ifade ediyor. Bu atık yayma yetenekleri genellikle karbon dioksit eşdeğerleri (CO2e) cinsinden ifade edilir ve bir bireyin veya grupların günlük yaşam, üretim, tüketim veya ulaşım aktiviteleri sonucu ortaya çıkar.

Karbon Ayak İzi Nasıl Hesaplanır?

Karbon ayak izinin hesaplanması, genellikle yaşam tarzı, enerji tüketimi, seyahat alışkanlıkları, beslenme biçimi ve diğer faktörlere dayanır. Çeşitli çevrimiçi karbon ayak izi hesaplama araçları, bu faktörlere dayalı olarak bireysel veya kurumsal karbon ayak izinizi tahmin etmenize yardımcı olabilir.

Bir kurumun karbon ayak izi hesaplaması, genellikle üretim süreçleri, enerji kullanımı, malzeme tüketimi, atık yönetimi ve taşımacılık gibi faktörlere dayanır.

Karbon ayak izi hesaplama, daha sürdürülebilir bir yaşam tarzına geçiş yapmanın önemli bir adımıdır. Bilinçli tüketici ve üretici olmak, küresel iklim değişikliği ile mücadelede önemli bir rol oynar.

Sonuç olarak, karbon ayak izi azaltma, gezegenimizin geleceğini korumak için hepimizin sorumluluğundadır. Yenilenebilir enerji kullanmak, enerji verimli ürünler ve hizmetler satın almak, sürdürülebilir bir yaşam tarzını benimsemek ve karbon telafisi yapmak, bu önemli hedefe ulaşmamıza yardımcı olabilir.

Karbon Ayak İzi Azaltma Stratejileri

  • Her türlü aşırı tüketimden kaçınmalıyız. Elektronik ürünler, kıyafetler, mobilyalar, gıda malzemeleri de dahil olmak üzere ihtiyacımızdan fazla aldığımız tüm ürünler karbon ayak izimizi arttırıyor. Şu soruyu sorarak düşünmek gerekir. “Alacağımız ürün ………. İstek mi? İhtiyaç mı?”
  • Yeşil alanları korumalıyız. Özellikle Ağaçlar karbon açığa çıkmasının dengelenmesin de oldukça önemli bir role sahiptir.
  • Et tüketimini sınırlandırarak sebze ağırlıklı beslenmeliyiz. Hayvancılık yapılırken fosil yakıtların kullanılması ve enerji tüketimi doğada yüksek miktarda karbon açığa çıkmasına neden olmaktadır. Ayrıca büyükbaş hayvanların sindirim sırasında çıkardığı metan gazları da sera gazı açığa çıkmasına önemli miktarda sebep olan faktörler arasında yer almaktadır.
  • Evden çıkan atıkları azaltmalıyız. Bunun için benimseyeceğiniz pek çok yöntem bulunmaktadır. Mesela tek kullanımlık ürünler yerine birden fazla kullanabileceğiniz ürünleri tercih etmeliyiz. Ya da son dönemde hızla popülerleşen ileri dönüştürme (up-cycling) akımına katılıp eski ürünlerinizden yeni nesneler ortaya çıkarmaya çalışmalıyız. Hatta çöplerinizi kompost (Bitkisel ve Hayvansal atıkların nemli veya oksijenli ortamda bozunarak dönüşmtüğü organik gübre.) yapıp geri dönüştürerek atıksız yaşamayı alışkanlık haline getirebilmek için çaba sarf etmeliyiz.
  • Kısa mesafelerde yürümeyi ya da bisiklete binmeyi tercih etmeliyiz, daha uzun mesafelerde ise toplu taşımaya binmeli ya da aracımızı paylaşımlı olarak kullanmalıyız.
  • Enerji israfından kaçınmalıyız. Bunun için daha az enerji harcayan elektronik cihazları tercih etmeli, ev yalıtımının ısı kaçağını önleyecek şekilde yapmalı, aktif olarak kullanılmayan elektronik cihazları kapalı tutmalı, çamaşır ve bulaşık makinelerini tam dolu olarak çalıştırmalıyız.
  • Seyahatlerde, alternatifi varsa uçak yerine farklı toplu taşıma araçlarını tercih etmeliyiz. Uçaklar karbon ayak izi oluşumunu en çok artıran ulaşım araçları olarak bilinmektedir.
  • Yenilenebilir enerji kaynaklarına öncelik vermeli ve kullanmalıyız. Günümüzde güneş enerjisinden elektrik üreten sistemlerin kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Evinizin çatısına ya da güneş gören bir cephesine güneş paneli kurduğumuzda, kendi elektriğimizi üretebiliriz.

Sac metal şekillendirme, montaj ve endüstriyel üretim.

İletişime Geç